Jullovet har passerat och det har varit fredagsmys varje kväll.
Mat, dryck och massor av mys. Sovmorgon för hela familjen varje dag, ligga kvar länge i sängen och läsa bok. När vi stiger upp är det dags för en sen frukost framför tv:n.
Skotta snö, promenera, titta mera tv och slappa. Äta lunch med varierade kvalité, fika och på kvällen middag. Inspirationen den går upp och ner med matlagningen när alla är hemma så länge tillsammans. Det blir ofta tacos, pasta eller plockmat, gott men inte så spännande,
Tv favoriter är Gordon Ramsey i olika program. Jamie Olivers program då han reser runt i olika länder och såklart halv 8 hos mig.
Det verkar så roligt och det är lätt att fastna länge i soffan.
Så kom en arbetsdag för mig en av lovets sista dagar. Mikael sa att han skulle fixa middagen.
När jag kom hem vid kl 7 ser jag genom fönstret Tom stå och röra i en kastrull med något gult innehåll.
Jag tänkte i förbifarten att det kändes lite annorlunda.
När jag kom in var alla väldigt upprymda och verkade lite hemlighetsfulla.
Då berättade Mikael att de sett programmet ”Master Chef ”med Gordon Ramsey på eftermiddagen vid 3-tiden. Han hade då föreslagit för Sam och Tom att de skulle laga varsin rätt till middagen. Alla tre fick välja ut en rätt de vill göra. Killarna väljer från 2 olika kokböcker och sedan åker de och handlar det som behövs.
När de sedan kom hem satte de igång och hade fixat o grejat en bra stund innan jag kom hem. När vi satte oss ner var känslan lite högtidlig och alla var förväntansfulla.
Jag som inte hade varit med från början var nyfiken på både hur detta gått till och på vad vi skulle få äta.
Sam bär ut assietter med något som jag aldrig sett förut. Det visar sig vara olika sorters tunt skivad färsk svamp med en gul sås ringlad ovanpå. Högst upp ligger en grön kvist med bladpersilja. Känns avlägset med fredagsnachos är tanken som slår mig.
Smaken är helt ny och oväntad, rå svamp? Lite höstsmak med sommar, jordigt och friskt på samma gång. Superfräscht med en syrlig söt kall sås av mandarin och lite vitlök.
Alla tycker det är spännande och Sam är uppenbart lättad av vår positiva respons, dessutom är han stolt över att ha åstadkommit rätten alldeles själv.
Spontant recenserar vi och ger feedback med tydlig inspiration från ”Halv åtta hos mig”.
Vi ger däremot våra åsikter direkt till kocken som också kan bemöta beröm och kritik.
Tom reser sig och dukar av, ja nu är det min tur…
Han fixar och donar en stund och sedan kommer han med sin varmrätt.
På en bädd av saffransdoftande risotto ligger en kycklingfilé inlindad i bacon. Smaken av risotton är underbart god och med perfekt krämig konsistens. Kycklingen med bacon ger en fin brytning mot saffranssmaken.
Jag blir oerhört stolt och imponerad av att mina söner själva har gjort så avancerade rätter alldeles själva. Tom är också stolt och tycker att det varit jätteroligt att tillaga rätten.
Vi är oerhört mätta, portionen risotto var generöst tilltagen och efterrätten serveras efter 40 minuter i soffan framför säsongens första ”Let´s Dance”.
Desserten serveras av Mikael , han har valt Hägendaz jordgubbsglass som han serverar med krossade maränger och chokladsås. Vilken njutning, Mums!
Vi ligger lodräta resten av kvällen och är otroligt nöjda med vår middag.
Vid 11.30 säger Mikael god natt, han ska ladda för morgondagens tennismatcher och ska stiga upp redan 6.30.
Kvar i köket blir jag och grabbarna. De är upprymda och vi tycker alla tre att det varit en lyckad och speciell kväll.
Succén var fullkomlig, det kändes inspirerande, unikt och skapade samhörighet. De ville båda göra om det igen och vi bestämde att vi skulle kunna göra det till en ny mer avancerad form av fredagsmys. Idén som växte fram medan vi bläddrade i kokböckerna var att vi skulle ha ett rullande schema. Vi ska turas om att laga förrätt, huvudrätt och efterrätt. Den 4:e personen är gäst. Vi vill att menyn ska uppstå av våra individuella val.
Innan vi går och lägger oss har vi gjort upp menyn för nästa fredag. Förväntan finns redan där.
Jag som brukar skriva veckomeny när jag gör mina ryck som organiserad matmor. Jag såg genast tillfället att få ny input till min sinande inspiration. Detta vill jag dokumentera. Jag måste prata med killarna.
Vi berättar för Mikael om våra tankar från gårdagen och att vi redan planerat nästa fredag. Han blir jätteglad. Blogg kanske? Varför inte? Hur ska den skötas? Vid middagen kommer vi fram till att vi ska registrera en blogg och att den ska skötas av den som inte lagar mat. Alltså även den enligt ett rullande schema. Jag som var gäst första fredagen ska starta och skriva introduktionen, formen får sedan växa fram Vi får se hur det går…
Förrätt av Sam: "Insalata di Funghi" Sallad på färsk svamp
Källa:Det Italienska köket av Reinhardt Hess
Varmrätt av Tom: Baconinlindad kycklingfilé med saffransrisotto.
Källa:receptfavoriter.se
Efterrätt av Mikael: Hägendaz jordgubb, Oboy chokladsås och maränger.