fredag 28 januari 2011

Middag för tre

Sam bloggar:
Varje fredag verkar för oss i familjen allt sedan denna bloggs start bli ett nytt kulinariskt äventyr. I kväll är det inte bara maten som är ny utan även antalet sittandes vid bordet. Pappa har tagit tillfället i akt och åkt till Italienska alpernas Araba för lite skidåkning och kan således inte medverka.

Vadå bara 3, räknas inte jag sa katten Lenox?

Med en person kort bestämde vi oss för att i stället för tre rätter göra en rejäl förrätt och efterrätt.

Tom inledde kvällen med en väl tilltagen toast med hemlagad skagen röra på surdegsbröd med ruccola, bladspenat, romansallad och avokado. Skagenröran gjordes på färska skalade räkor, majonnäs, separerad äggula, dill och dijonsenap.
Smakade mycket fräscht och hela räkor istället för de små bitar man kan se i köpt skagenröra gav rätten det där lilla extra. För ett första försök är jag mycket imponerad av Toms prestation då skagenröran är gjord helt utan recept.. Lite mindre fukt och mer bindande ingredienser som extra majonnäs eller cremefraiche skulle ha hindrat röran från att bli rinnig.
Presentationen var mycket snygg och höjde för min del rätten med flera nivåer, mat smakar enligt mig mycket godare bara den ser ut att göra just det.

 

För efterrätten stod Mamma Ulrica och hon bakade en nötspäckad kolaglaserad choklad brownie tårta. Inspirerad av Leila Lindholms recept på Chocolate chip walnut brownie.

Mums, smet är gott!

Sammanfattningsvis ytterligare en utmärkt kulinarisk familjefredag i Schillströms hushåll.
  
Recept:
Ulricas ”Chokladnötbomb”
150 g mjukt smör
 3 dl strösocker
Vispas poröst
1,5 dl kakao
 0,5 dl ljus sirap
 1 nypa salt
 3 ägg
Tillsätt sist
 1,5 dl vetemjöl
100 g grovhackad ljus choklad
1 dl grovhackade valnötter

1 dl grovhackade hasselnötter
Häll i en rund form med löstagbara kanter.

Grädda i 175 grader ca 30 min, testa gärna innan, kakan ska vara kladdig.

Kola toppning:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
0,5 tsk mald ingefära
Kokas sakta som knäck ca 30 min
Häll försiktigt såsen över kakan, dekorera med valnötter.
Vår katt har en otrolig förmåga att inte göra någonting...

lördag 22 januari 2011

Tredje veckan!

2011-01-21
Tom bloggar:
Den receptlösa modern är den som står för huvudrätten idag, efter vad jag har hört så ska hon göra en Japansk rätt med Nöt och chili panerad tonfisk med Japanska Udonnudlar. Pappa står för förrätten som jag finner väldigt passande som förrätt, En äggkrämsoppa från Toscana som kallas ”Ginestrata”.  Sam gör efterrätt och det är något som jag aldrig hört om förr, Smördegsinbakad fruktpuré, och det ser jag verkligen fram mot att smaka. Men så brukar det nog vara med efterätter eftersom den kommer sist. Jag sätter mig vid bordet och en underbar doft osar från köket, (Jag kan snart inte vänta längre). Nu säger pappa att det är klart om 5 min. Jag tror att det kommer bli en njutbar kväll, och även för katterna som får Wiskas blötmat , annars får de bara torrfoder…

Soppan var underbar till min förvåning när jag hörde att det var en äggsoppa.
KUL MED NYTT!!!  
Nu är det dags för en varmrätt i min smak, det var länge sen jag åt tonfisk.
Panering med cashew o pistage nötter


Varmrätten var speciell på ett bra sätt, jag tyckte att tonfisken var lite torr men de andra verkade gilla den. Till nudlarna var det en tunn buljong som hade en smak som var lite svår att hitta men när man gjorde det så var den underbar. Mamma fick idén när hon handlade på Ica maxi och läste i en kokbok från inspirationsdisken.                                              

Sams efterrätt var god men något sur, fast om man tog extra glass blev det bra. För min smak så skulle det kunna varit utan blodapelsin i purén. I helhet så tycker jag det var gott.


Nästa fredag så kommer inte pappa att vara med eftersom han då åker skidor med vänner i alperna. På fredag lagar jag förrätt, mamma efterrätt och så hjälps vi åt med varmrätten. Då är det Sam som bloggar.



Recepten:


Förrätt av Mikael:
Recept på Ginestrata :Soppan var en blandning av 4 separerade ägg, gulan ska i soppan, 50g smör, 5 dl hönsbuljong, muskotnöt, lite socker och krm salt och krm kanel.
Tillagas genom att gulan vispas, tillsätt 1 msk vitt dessertvin, kall hönsbuljong. Värms försiktigt, tillsätt socker, kanel, smör. Får absolut inte koka. Serveras i soppskål med lite muskot ovanpå.
Glad pappa

Tom in action











Varmrätt av Ulrica:
Recept på Stekt tonfisk "Japansk stil", udon nudlar i dashino moto buljong. (Basen i Miso soppa)
4 tonfisk kotletter ca 130 gram styck, 2 cm tjocka.
1/2 dl cashewnötter finhackas
1/2 dl pistagenötter finhackas 
1 nypa flingsalt
Vänd  "panera" kotletterna i blandningen.

Nudlarna:
200 gram Udon nudlar (finns i japan hyllan)
1,5 liter Dashina buljong att koka nudlarna i.
3 strimlade Charlottenlökar
1 Lime rivet skal och saft
1 msk färsk riven ingefära1/2 tsk Färsk chili (efter smak), hackas och läggs i i msk olja, citronsaft,rivet skal och ingefära.
1/2 dl Färsk koriander.
Fräs löken i lite olja, tillsätt sedan vatten och koka upp buljongen.
Tillsätt blandningen med ingefära och lime.
Koka nudlarna 10 min.
Under tiden steker du kotletterna på försiktig värme. (Jag stekte dem ca 1,5 min på varje sida, det var gränsfall på för lång tid.)

Fiska upp nudlarna och lägg en hög i varje tallrik, strö över färsk koriander, placera tonfisken ovanpå nudlarna. Häll därefter på buljong i önskad mängd från sidan. Dekorera med en limeklyfta.

Efterrätt av Sam:
Recept på smördegsknyten:
Smördeg 4 rektanglar som kavlas ut.
Fyllning: Banan, gul kiwi och blodapelsin.
Kesella 10%
1 tsk socker.
Mosa frukten och blanda med socker och kesella
Fyll smördegen (Sam valde att ha formar)
Grädda i 225 grader 10-15 min
Kunde blivit bättre med bara uppskuren frukt i stället för mosad.
Serveras med Lemon Curd glass.

//Tom



fredag 14 januari 2011

Efterlängtad fortsättning.

2011-01-14 Mikael bloggar

Doften av fräst lök och ångade champinjoner når mina luktorgan, samtidigt som Lundells kärlek på stan porlar ur Ipoden förstå jag att familjen har komponerat något speciellt till faderns ära.

Förrätt Made by Ulrica:
Chevré Chaud- Gratinerad Getost på toast
Toasten ligger på en grönsaksbädd av bladspenat, ruccola, rödlök och körsbärstomater som toppats med en vinegrette. Över osten är det ringlat honung.
Smaken mellan vinegretten, honungen och chevren är extremt balanserad och smaken är superb.



Huvudrätt Made by Sam:
Kalvfärsfyllda champinjonhattar med citron tagliatelle.
Smaken är gastronomisk ! Sältan från bacon och kalvfärsen är unik och känns komplett.
Notering, att blanda kokta pastan med vin, citron och grädde var en ny smakupplevelse. Mättnaden runt bordet är brutal…

Efter 30 min…

Efterrätt by Tom:
Kanderade päron med citronsås och vaniljglass
Muuuuuummmmms! Fin smak med en touch av sommaräng! Söt och solig, precis vad vi behöver den här årstiden.
Kandering var ingen lätt sak. I receptet stod att såsen skulle penslas direkt på päronen.
Allt rann ner på plåten. Vid ett nytt försök skulle vi först koka såsen och sedan hälla den på päronen. Tom använde det som blev kvar av såsen att ringla över glassen, det blev kanongott.

Burp!

Vin vi använt till maten:
Förrätt: Rodeberger
Huvudrärr: Perquita 2007


Recept
Förätt:www.tasteline.com Sök på chevre chaud
Varmrätt:Boken Fredags Gourmet
Efterrätt:DN Söndag



lördag 8 januari 2011

Fredagsmys på nytt sätt!

Jullovet har passerat och det har varit fredagsmys varje kväll.
Mat, dryck och massor av mys. Sovmorgon för hela familjen varje dag, ligga kvar länge i sängen och läsa bok. När vi stiger upp är det dags för en sen frukost framför tv:n.
Skotta snö, promenera, titta mera tv och slappa. Äta lunch med varierade kvalité, fika och på kvällen middag. Inspirationen den går upp och ner med matlagningen när alla är hemma så länge tillsammans. Det blir ofta tacos, pasta eller plockmat, gott men inte så spännande,
Tv favoriter är Gordon Ramsey i olika program. Jamie Olivers program då han reser runt i olika länder och såklart halv 8 hos mig.
Det verkar så roligt och det är lätt att fastna länge i soffan.

Så kom en arbetsdag för mig en av lovets sista dagar. Mikael sa att han skulle fixa middagen.

När jag kom hem vid kl 7 ser jag genom fönstret Tom stå och röra i en kastrull med något gult innehåll.
Jag tänkte i förbifarten att det kändes lite annorlunda.
När jag kom in var alla väldigt upprymda och verkade lite hemlighetsfulla.

Då berättade Mikael att de sett programmet ”Master Chef ”med Gordon Ramsey på eftermiddagen vid 3-tiden. Han hade då föreslagit för Sam och Tom att de skulle laga varsin rätt till middagen. Alla tre fick välja ut en rätt de vill göra. Killarna väljer från 2 olika kokböcker och sedan åker de och handlar det som behövs.
När de sedan kom hem satte de igång och hade fixat o grejat en bra stund innan jag kom hem. När vi satte oss ner var känslan lite högtidlig och alla var förväntansfulla.

Jag som inte hade varit med från början var nyfiken på både hur detta gått till och på vad vi skulle få äta.

Sam bär ut assietter med något som jag aldrig sett förut. Det visar sig vara olika sorters tunt skivad färsk svamp med en gul sås ringlad ovanpå. Högst upp ligger en grön kvist med bladpersilja. Känns avlägset med fredagsnachos är tanken som slår mig.
Smaken är helt ny och oväntad, rå svamp? Lite höstsmak med sommar, jordigt och friskt på samma gång.  Superfräscht med en syrlig söt kall sås av mandarin och lite vitlök.

Alla tycker det är spännande och Sam är uppenbart lättad av vår positiva respons, dessutom är han stolt över att ha åstadkommit rätten alldeles själv.

Spontant recenserar vi och ger feedback med tydlig inspiration från ”Halv åtta hos mig”.
Vi ger däremot våra åsikter direkt till kocken som också kan bemöta beröm och kritik.

Tom reser sig och dukar av, ja nu är det min tur…
Han fixar och donar en stund och sedan kommer han med sin varmrätt.
På en bädd av saffransdoftande risotto ligger en kycklingfilé inlindad i bacon. Smaken av risotton är underbart god och med perfekt krämig konsistens. Kycklingen med bacon ger en fin brytning mot saffranssmaken.
Jag blir oerhört stolt och imponerad av att mina söner själva har gjort så avancerade rätter alldeles själva. Tom är också stolt och tycker att det varit jätteroligt att tillaga rätten.

Vi är oerhört mätta, portionen risotto var generöst tilltagen och efterrätten serveras efter 40 minuter i soffan framför säsongens första ”Let´s Dance”.

Desserten serveras av Mikael , han har valt Hägendaz jordgubbsglass som han serverar med krossade maränger och chokladsås. Vilken njutning, Mums!
Vi ligger lodräta resten av kvällen och är otroligt nöjda med vår middag.

Vid 11.30 säger Mikael god natt, han ska ladda för morgondagens tennismatcher och ska stiga upp redan 6.30.
Kvar i köket blir jag och grabbarna. De är upprymda och vi tycker alla tre att det varit en lyckad och speciell kväll.

Succén var fullkomlig, det kändes inspirerande, unikt och skapade samhörighet. De ville båda göra om det igen och vi bestämde att vi skulle kunna göra det till en ny mer avancerad form av fredagsmys. Idén som växte fram medan vi bläddrade i kokböckerna var att vi skulle ha ett rullande schema. Vi ska turas om att laga förrätt, huvudrätt och efterrätt. Den 4:e personen är gäst. Vi vill att menyn ska uppstå av våra individuella val.
Innan vi går och lägger oss har vi gjort upp menyn för nästa fredag. Förväntan finns redan där.

Jag som brukar skriva veckomeny när jag gör mina ryck som organiserad matmor. Jag såg genast tillfället att få ny input till min sinande inspiration. Detta vill jag dokumentera. Jag måste prata med killarna.
Vi berättar för Mikael om våra tankar från gårdagen och att vi redan planerat nästa fredag. Han blir jätteglad. Blogg kanske? Varför inte? Hur ska den skötas? Vid middagen kommer vi fram till att vi ska registrera en blogg och att den ska skötas av den som inte lagar mat. Alltså även den enligt ett rullande schema. Jag som var gäst första fredagen ska starta och skriva introduktionen, formen får sedan växa fram Vi får se hur det går…


Förrätt av Sam: "Insalata di Funghi" Sallad på färsk svamp 
Källa:Det Italienska köket av Reinhardt Hess


Varmrätt av Tom: Baconinlindad kycklingfilé med saffransrisotto.
Källa:receptfavoriter.se

Efterrätt av Mikael: Hägendaz jordgubb, Oboy chokladsås och maränger.