Sam bloggar:
Varje fredag verkar för oss i familjen allt sedan denna bloggs start bli ett nytt kulinariskt äventyr. I kväll är det inte bara maten som är ny utan även antalet sittandes vid bordet. Pappa har tagit tillfället i akt och åkt till Italienska alpernas Araba för lite skidåkning och kan således inte medverka.
Vadå bara 3, räknas inte jag sa katten Lenox? |
Med en person kort bestämde vi oss för att i stället för tre rätter göra en rejäl förrätt och efterrätt.
Tom inledde kvällen med en väl tilltagen toast med hemlagad skagen röra på surdegsbröd med ruccola, bladspenat, romansallad och avokado. Skagenröran gjordes på färska skalade räkor, majonnäs, separerad äggula, dill och dijonsenap.
Smakade mycket fräscht och hela räkor istället för de små bitar man kan se i köpt skagenröra gav rätten det där lilla extra. För ett första försök är jag mycket imponerad av Toms prestation då skagenröran är gjord helt utan recept.. Lite mindre fukt och mer bindande ingredienser som extra majonnäs eller cremefraiche skulle ha hindrat röran från att bli rinnig.
Presentationen var mycket snygg och höjde för min del rätten med flera nivåer, mat smakar enligt mig mycket godare bara den ser ut att göra just det.
För efterrätten stod Mamma Ulrica och hon bakade en nötspäckad kolaglaserad choklad brownie tårta. Inspirerad av Leila Lindholms recept på Chocolate chip walnut brownie.
Mums, smet är gott! |
Recept:
Ulricas ”Chokladnötbomb”
150 g mjukt smör
3 dl strösocker
Vispas poröst
1,5 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ägg
Tillsätt sist
1,5 dl vetemjöl
100 g grovhackad ljus choklad
1 dl grovhackade valnötter
1 dl grovhackade hasselnötter
Häll i en rund form med löstagbara kanter.
Grädda i 175 grader ca 30 min, testa gärna innan, kakan ska vara kladdig.
Kola toppning:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
0,5 tsk mald ingefära
Kokas sakta som knäck ca 30 min
Häll försiktigt såsen över kakan, dekorera med valnötter.
Vår katt har en otrolig förmåga att inte göra någonting... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar