lördag 22 januari 2011

Tredje veckan!

2011-01-21
Tom bloggar:
Den receptlösa modern är den som står för huvudrätten idag, efter vad jag har hört så ska hon göra en Japansk rätt med Nöt och chili panerad tonfisk med Japanska Udonnudlar. Pappa står för förrätten som jag finner väldigt passande som förrätt, En äggkrämsoppa från Toscana som kallas ”Ginestrata”.  Sam gör efterrätt och det är något som jag aldrig hört om förr, Smördegsinbakad fruktpuré, och det ser jag verkligen fram mot att smaka. Men så brukar det nog vara med efterätter eftersom den kommer sist. Jag sätter mig vid bordet och en underbar doft osar från köket, (Jag kan snart inte vänta längre). Nu säger pappa att det är klart om 5 min. Jag tror att det kommer bli en njutbar kväll, och även för katterna som får Wiskas blötmat , annars får de bara torrfoder…

Soppan var underbar till min förvåning när jag hörde att det var en äggsoppa.
KUL MED NYTT!!!  
Nu är det dags för en varmrätt i min smak, det var länge sen jag åt tonfisk.
Panering med cashew o pistage nötter


Varmrätten var speciell på ett bra sätt, jag tyckte att tonfisken var lite torr men de andra verkade gilla den. Till nudlarna var det en tunn buljong som hade en smak som var lite svår att hitta men när man gjorde det så var den underbar. Mamma fick idén när hon handlade på Ica maxi och läste i en kokbok från inspirationsdisken.                                              

Sams efterrätt var god men något sur, fast om man tog extra glass blev det bra. För min smak så skulle det kunna varit utan blodapelsin i purén. I helhet så tycker jag det var gott.


Nästa fredag så kommer inte pappa att vara med eftersom han då åker skidor med vänner i alperna. På fredag lagar jag förrätt, mamma efterrätt och så hjälps vi åt med varmrätten. Då är det Sam som bloggar.



Recepten:


Förrätt av Mikael:
Recept på Ginestrata :Soppan var en blandning av 4 separerade ägg, gulan ska i soppan, 50g smör, 5 dl hönsbuljong, muskotnöt, lite socker och krm salt och krm kanel.
Tillagas genom att gulan vispas, tillsätt 1 msk vitt dessertvin, kall hönsbuljong. Värms försiktigt, tillsätt socker, kanel, smör. Får absolut inte koka. Serveras i soppskål med lite muskot ovanpå.
Glad pappa

Tom in action











Varmrätt av Ulrica:
Recept på Stekt tonfisk "Japansk stil", udon nudlar i dashino moto buljong. (Basen i Miso soppa)
4 tonfisk kotletter ca 130 gram styck, 2 cm tjocka.
1/2 dl cashewnötter finhackas
1/2 dl pistagenötter finhackas 
1 nypa flingsalt
Vänd  "panera" kotletterna i blandningen.

Nudlarna:
200 gram Udon nudlar (finns i japan hyllan)
1,5 liter Dashina buljong att koka nudlarna i.
3 strimlade Charlottenlökar
1 Lime rivet skal och saft
1 msk färsk riven ingefära1/2 tsk Färsk chili (efter smak), hackas och läggs i i msk olja, citronsaft,rivet skal och ingefära.
1/2 dl Färsk koriander.
Fräs löken i lite olja, tillsätt sedan vatten och koka upp buljongen.
Tillsätt blandningen med ingefära och lime.
Koka nudlarna 10 min.
Under tiden steker du kotletterna på försiktig värme. (Jag stekte dem ca 1,5 min på varje sida, det var gränsfall på för lång tid.)

Fiska upp nudlarna och lägg en hög i varje tallrik, strö över färsk koriander, placera tonfisken ovanpå nudlarna. Häll därefter på buljong i önskad mängd från sidan. Dekorera med en limeklyfta.

Efterrätt av Sam:
Recept på smördegsknyten:
Smördeg 4 rektanglar som kavlas ut.
Fyllning: Banan, gul kiwi och blodapelsin.
Kesella 10%
1 tsk socker.
Mosa frukten och blanda med socker och kesella
Fyll smördegen (Sam valde att ha formar)
Grädda i 225 grader 10-15 min
Kunde blivit bättre med bara uppskuren frukt i stället för mosad.
Serveras med Lemon Curd glass.

//Tom



2 kommentarer:

  1. Vore jättekul o få en kommentar! Därför skriver vi en själva, oh my god vad har vi gett oss in på? Roligt som bara den, missar Lets Dance med glädje:o)

    SvaraRadera
  2. Hej.Jag försökte kommentera tidigare inlägg,hoppas ni fått det.Det är jättekul att läsa vad ni lagar för mat och ni verkar ha det så mysigt.
    Kram Agneta

    SvaraRadera