måndag 28 februari 2011

Sportlov med ledigt från matlagning!

Denna vecka är vi i Champoluc och åker skidor. Eftersom jag har problem med min kamera o inte får in bilder på datorn så kan vi tyvärr inte delge våra matäventyr. Lovar en uppdatering till kommande fredag.
Än så länge har vi ätit pasta, charkuterier , ostar o pizza. Allt helt supergott! Ciao!

fredag 18 februari 2011

Vecka 6 Med restaurang inspiration

Äntligen fredag!
Sam i action
Tom bloggar:
Med restaurang inspiration menar jag att rätterna ikväll är något som vi ätit på restaurang med aldrig gjort hemma. Till förätt är det Calamarissallad med advokado en dressing av Fishsause, chili, ingefära, lime och en nypa socker.  Det ska bli gott med en frisk förätt.
Till varmrätt får vi en Pad thai med räkor. Jag förväntar mig en viss styrka samt en len neutral smak från nudlarna.Till efterrätt är det chokladdoppade frukter jordgubbe, banan, äpple, mango




Tänk att cider kan se så champagnigt ut:o)

Förrätt by Mikael:
Förätten var jätte god och det var tur att pappa inte hade på någon dressing från början för att det var lätt att den tog över men jag lyckades tillsätta rätt mängd och det blev underbart.
BETYG: 4/5

Bläckfisk i olivolja och vitlök






Varmrätt by Ulrica:
Kyckling Pad Thai Gai
Huvudrätten var god men aningen torr. Det var även koriander i som inte är min favoritkrydda men det var ändå gott. Det var bra att det var mycket kyckling och goda nudlar.
BETYG: 3/5







Dessert by Sam:
Daim, say no more!
Efterätten var en sockerbomb i min smak. Den hade en god syrlig smak från frukten samt sött från Daím chokladen och med en kula vaniljglass så var allt perfekt.BETYG: 5/5

söndag 13 februari 2011

Familjen fulltalig igen

Fredag 11/2
Denna veckas inlägg blev lite sent. Vi har haft fullt upp med att pulsa omkring i snön, fika i solen och njuta av vinterns vackraste dag...
Förberedelser i köket                                                                                              
Nu är hela familjen Schillström samlad igen.Bloggare i dag är Paps.
När jag sitter och sippar på ett gott glas vin känner jag blandade dofter från köket,
Förväntningarna på kvällens meny är skyhöga.

Förätt by Ulrica:
Bressola med stekt aubergine och paprika vilandes på en blandsallad med en dressing av
honung, olivolja,balsamico.

Bra balans mellan salt och sött, en lätt rätt som inte fyller magen.
(lite riven permesan kan rekomenderas)
Betyg 4 av 5 möjliga





Varmrätt by Sam:
Tagliatelle med scampi, vitlök, olivolja, 1 dl vitt vin, pasta av soltorkade tomater, chili och citronskal.

Fantastisk smak med perfekt balans. Chilin, vitlöken och citronskalen gav en fin syra.
Frisk pasta kommer att bli en favorit.
Viktigt att fräsa den finhackade vitlöken tillsammans med chili och citronskalen
och inte överkoka scampin.
Scampi, vitlök ,chili o vitt vin
Mycket vitlök:o)
Fräscht!
Mums vilken smak...
      
Förrätt by Tom:
Glacerad Mango, ananas, stjärnfrukt samt vaniljglass.

Frukter hackas och steks sedan i smör. Häll över brunt farinsocker, stek tills sockret börjar bubbla.
Syrlig fin smak, sötheten i vaniljglassen blev en bra kombination.
Servera denna rätt i ett högt glas.
betyg 3,5( på sommaren när frukterna är mer söta får den en 4)
Här glömde vi att fota! Sorry Tom, vi hade fullt upp med att njuta av desserten...




Ulricas kommentar:
Den här måltiden tycker jag var vår mest lyckade hittills. Perfekt mättnadskänsla.
Alla hade energi efteråt istället för att ligga däckade i soffan... Rekommenderas!

lördag 5 februari 2011

Fredag igen o tre igen!

Nu har vi genomfört vår familjefredag för 5:e ggn. Otroligt va? Det roligaste är att det blivit sådan respons både mellan oss i familjen och från släkt och vänner. Besvärligt och ambitiöst har varit kommentarer som återkommit. Det är klart att motivationen går lite upp o ner. Saken är bara den att när man väl bestämt vad som ska lagas så blir det direkt något att se fram emot som känns kul.
Det krävs planering att handla och sedan måste vi starta ganska tidigt.
Som jag skrev tidigare så känns det ok att missa det vanliga soffläget framför dansande kändisar:o)
Vi firar andra rundan med:

I kväll är vi en person kort igen. Sam är på skidresa med skolan i Lindvallen.
Micke kom hem onsdag natt från sin skidresa i Italy och var brun som en pepparkaka. De hade haft suveränt väder och massor av skön åkning. Favoritpisten hette "Marmelade" var 1,2 mil som de åkte på 8 minuter...
Han hade läst om vår fredag utan honom och är taggad att delta igen. Så sugen att han nu styr upp med både för och varmrätt.

Middagen inleds men en liten nostalgi tripp. Vi väljer att kalla kaloribomben till förrätt, "Lindqvists Toast".
En grymt smakrik och anti GI-toast. Rätten påminner om många trevliga sommarkvällar på Tynningö tillsammans med familjen Lindqvist.
Mumsigt och mäktigt, jag klarar av en toast, som förrätt är det fullt tillräckligt.


Tips! Detta är en perfekt vickning för hungriga nattsuddare:o)

Förrätt och huvudrätt av Mikael:


Recept: "Lindqvist Toast"
8 skivor Vitt formbröd (vi behöll kanterna)
Klassisk mjukost
Svart kaviar

Bred rikligt med ost och därefter kaviar på en skiva.
Tryck ihop med skiva nr två.
Smält RIKLIGT med riktigt smör i en stekpanna och grädda toasten på båda sidor.
Det kan behövas fylla på med smör när du vänder på toasten.
Stek gyllenbrun, därefter snittas de som trekanter och serveras omedelbart.
Betyg: 4 av 5, kommentar, smaken är kanon, fettnivån drar ner...


Varmrätt av Mikael:
Skink och champinjonfylld lövbiff
4st stora Lövbiffar
smör till stekning
salt
peppar

Fyllning:
50 gram rökt skinka
50 gram champinjoner
1 liten gul lök
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad persilja
1 äggula
salt

Fräs lök o champinjoner, blanda samman med övriga ingredienser.
Fyll biffarna som "kuvert". Försegla paketen med tandpetare.



Betyg: 3 av 5, kommentar: Kunde blivit bättre med cantadou ost i blandningen för att skapa krämigare innehåll.


Efterrätt av Tom:





Friterade bananer med glass samt syrlig sås.
3-4 bananer, halverade på längden sedan skurna på mitten.
Frityrsmet:
2 dl vetemjöl
2 dl kallt vatten

Till fritering:
5-7 dl olja

Blanda smeten och doppa bananerna i smeten.
Hetta upp oljan till ca 180 grader

Sänk ner bananerna  2-3 åt gången. Fritera till de fått en guldbrun färg.
Låt dem rinna av på ett ugnsgaller.

Servera med en kula vaniljglass och en sås på ljus sirap och pressad citron.

Betyg: 3 av 5, kommentar, bananerna var nog inte riktigt mogna, sötman saknas.

Den här middagen blev lite väl fet. Vi led alla tre av halsbränna efteråt. Nästa fredag tänker jag tillreda en lätt förrätt.Ska försöka övertala de andra att anta den utmaningen, lätt och gott alltså!

Till er som läser: Det är såå kul att ni följer och kommenterar. I går kväll ca kl 23 fick jag frågan från tre personer om det hade blivit någon middag. Då låg jag o pustade i soffan och läste Facebook...
Plötsligt insåg jag att vi har förväntningar på oss, oj oj...

Snälla skriv kommentarer här nedanför på sidan, det vore superkul! Naturligtvis går även Facebook bra, hörs nästa fredag!


//Ulrica